Den internasjonale arbeidernes dag, 1. mai, er trolig viktigere enn på lenge. Dagen ble erklært første gang i 1889, og innført i Norge i 1919.

Det starta med krav om åttetimersdag. Tenk det, mens vi i 2024 enda ikke har klart å redusere dette til sekstimersdag. Det går for tregt.

1. mai

Første mai er en internasjonal demonstrasjonsdag for arbeiderbevegelsen. På denne dagen er det vanlig at arbeider- og fagbevegelsen arrangerer demonstrasjonstog og taler.

Før første verdenskrig var kravet om 8 timers arbeidsdag arbeiderbevegelsens viktigste krav. I Norge ble dette innført i 1919. Senere har andre velferdskrav som betalt ferie og pensjon dominert – først har man demonstrert for innføring og siden for å beholde dem.

Dagens betydning for arbeiderbevegelsen har sitt opphav i USA i 1886. Første mai dette året streiket 200 000 amerikanske arbeidere for å innføre åttetimers arbeidsdag (arbeidsdagene kunne før dette kravet ble innfridd være opptil 12 timer, se arbeidstid).

Kilde: Store norske leksikon

Vi trenger å omstille til et samfunn hvor flere kan jobbe lenger. Derfor er det viktig med kortere arbeidsdager for å holde ut flest mulig år i et krevende, moderne arbeidsliv. Sekstimersdag gir også flere muligheter til å komme i jobb.

«You may say I’m a dreamer?» Neida. De som er skeptiske ville vært de samme som var skeptiske til åttetimersdag i sin tid. Vi har mangeårige vellykkede forsøk, også her til lands.

Arbeidernes dag minner oss om alle kamper som er viktige å ta for å forbedre arbeidslivet.

Samtidig minner også dagen oss om viktigheten av å ta vare på tannhjulene og olja som gjør at samarbeidet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker i Norge «går sine takter».

Flere meninger og debattinnlegg

Det såkalte trepartssamarbeidet, samarbeidet mellom arbeidstaker, arbeidsgiver og staten, er en del av det vi kaller «den nordiske samfunnsmodellen». Dette samarbeidet er unikt fordi det er så regulert og ordentlig i forhold til svært mange andre land hvor samarbeidet er mer eller mindre tilfeldig, sjeldent lovregulert og tidvis mye mer konfliktfylt enn trepartssamarbeidet her.

Tannhjulene er alle skrevne og uskrevne regler for trepartssamarbeidet, mens olja er tilliten som holder de gående. Verken tannhjulene eller olja må vi noen gang ta for gitt! De må etterleves og vedlikeholdes.

Arbeidernes dag er også en viktig påminnelse om å organisere seg i en fagforening.

For at arbeidernes lønns- og arbeidsvilkår skal få enda større makt bak seg, er det helt avgjørende at du melder deg inn i en fagforening. Jo sterkere fagforeninger, jo bedre står arbeiderne rusta til å møte utfordringene i morgendagens arbeidsliv ved å kunne få flere og større gjennomslag for god arbeidslivspolitikk.

God kamp og gratulerer med den internasjonale arbeidernes dag.

Nyheter fra Drammens Tidende